Om 15 måneder skal Larvik velge ny ordfører.

Valgekspert tror Arbeiderpartiet mister 80 ordførere i 2019. 


Foto: nyelarvik.no og venstre.no

Om 15 måneder skal Larvik kommune velge ny ordfører. 

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg har avholdt partiets kampanjesamling på Gardermoen i helgen. 

“Vi skal vinne byene. Vi skal vinne bygdene. Kort sagt skal vi vinne valget neste år,” sa Solberg til de flere hundre partimedlemmene. Budskapet til partimedlemmene var at Høyre skal sørge for bedre skole, bedre eldreomsorg og bærekraftige velferdskommuner.

Hva med Larvik ? Thore Brastein skrev lørdag dette i et innlegg på Bøkebloggen:

 “2019 må nødvendigvis bli et kommunevalg med storrengjøring av folkevalgte og politiske partier. Hvem som skal bekle posisjonsrollen og hvem som skal være i opposisjon bør bli spesielt spennende.
Om det blir Bedre Larvik eller om et kraftfullt Høyre som skal innta førersetet og ordførerrollen gjenstår å se. Hvem klarer å skape et troverdig og fremtidsrettet program for folk flest og som er til å stole på. Et program som forteller innbyggerne hvem som bestemmer utviklingen av Larvik by, sentrum og resten av kommunen. 
Bedre Larvik har Erik Sørensen og Høyre har en utmerket kandidat i Marie Offenberg. Hun er en modig, klar, troverdig og en fremtidsrettet kvinne – det er på tide med en helt ny kurs.”

Eller seiler Halstein Bast opp som ordfører kandidat igjen ? Han mistet jo sin tidligere leder Kjetil Vold for noen dager siden og uttalte følgende: ” For meg personlig ser jeg for meg et begrenset sorgarbeid i denne sammenheng, for Kjetil har vist ganske klare tegn på at han var usikker på om Venstre var den rette plassen for ham. Men for all del, jeg ønsker ham selvfølgelig lykke til i Høyre.

Samtidig blir han ønsket hjertelig velkommen i Høyre av Bjarne Steen hvor han uttalte følgende : “Der vil han bli godt tatt imot, lover Bjarne Steen, som leder Høyres kommunestyregruppe i Larvik.- Jeg kjenner ikke Kjetil veldig godt, men det er alltid hyggelig å få inn nye medlemmer. Jeg ønsker ham velkommen, sier Steen til ØP. “

Hvem av disse fire ønsker du som Larviks neste ordfører ? Eller har du andre kandidater ? 

 

Les også Thore Brasteins innlegg “Larvik by. Lider vi av inkompetanse, korrupsjon eller en kombinasjon?” på denne linken. 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : [email protected] hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *

 

 

Larvik by. Lider vi av inkompetanse, korrupsjon eller en kombinasjon?

“Om det blir Bedre Larvik eller om et kraftfullt Høyre som skal innta førersetet og ordførerrollen gjenstår å se,” skriver Thore Brastein i dagens innlegg. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Larvik by. Lider vi av inkompetanse, korrupsjon eller en kombinasjon?

I ØP 9. desember 2017 står, plansjef i Larvik, Hege Eick og arkitekt Hilde Hanson i Vestfold Fylkeskommune, fram og sammen om og med et byregnskap for utvikling av byer i Vestfold. Regnskapet gjør det klart at folk i seg selv er attraktivt og at varierte aktiviteter bør samles i sentrum. “De erkjenner at det er viktig å forstå byen”. Det er utrolig viktig og gledelig med slike regnskap og veiledere – hadde de bare blitt kjent og fulgt av kommunens administrasjon og ikke minst våre folkevalgte – og plansjef Hege Eick.

Var det derfor (et byregnskap?) en variert styringsgruppe og et samlet Larvik kommunestyre i september 2011 valgte å stille seg bak “Formingsveileder for Larvik sentrum”. I så fall har det vært totalt mislykket og som vanlig tomme ord.

Tidligere har også ordfører Rune Høiseth og andre kommunepolitikere stått fram med innlegg i ØP om hvor viktig byen og sentrum er for alle innbyggere. Bare tomme løfter og ord!

 I ØP 22. mars 2018 hadde Andreas Lohne et fantastisk flott innlegg med tittelen “Jeg vil ha en ny kurs ikke et nytt brand” og han skriver “Hva vil vi med byen?.”

14. april etterlyser Tore Tønder “Trivsel i Larvik by” i et innlegg i ØP om byutvikling og mener at sentrum bør utvikles med hjelp av fagfolk som arkitekter, byutviklere og andre. Men mulig du ikke vet det Tønder, men det er akkurat det Larvik har gjort gjennom den svært illustrative, instruerende og forklarende formingsveilederen! 

Skapt av en kompetent styringsgruppe, arbeidsgruppe og referansegruppe. Satt sammen av representanter både innafor og utafor det etablerte og verifisert av kommunestyre 2. september 2011.      

Og ikke minst den fantastiske rapporten arkitekt Jan Gehl og hans Gehl Architects i Danmark leverte i forbindelse med utvikling av Larvik og Grandkvartalet. Som til de grader ble neglisjert av, – nettopp plansjef Hege Eick.

Problemet for Larvik sentrum og byen er ikke verktøyet, tankene, visjonene(?) og positive innspill. Problemet er de som er satt til å håndtere verktøyet. Problemet er alle gode tanker og ideer nedtegnet på gule post-it lapper og rapporter fra titalls møter og konferanser og gruppearbeid. Det som ligger som verdier i skuffer og skap på kommunekontorene. Gjemt unna av rådgiver og sekretærer, byplanleggere, enhetsledere og andre i kommunens administrasjon. Hvor er alle de gode tankene og ideene som kom fram da to fantastiske arkitekter/byutviklere fra Gehl Architects guidet oss gjennom muligheter for byen vår. Hvor unge og gamle interesserte skapte fremtidens Larvik. Hvor blir det av tankene fremarbeidet av det “prisbelønte” prosjektet til ØP og Kjersti Backe og en psykolog som samlet unge fremtidige kommuneledere og politikere og som skapte forventninger om å bli hørt og tatt med inn i fremtiden?  Alt ligger i en skuff på kommunekontoret. Problemet er kommunens rådmann med sin stab og kommunens ordfører og hans kommunestyre. Vi har de senere år hatt sterk kritikk av for eksempel administrasjon og styre i Larvik Håndballklubb, men er det noe bedre i ledelse og styring av kommunen vår?

Senest den 19. mai hadde Olav Bergene Holm en særdeles velskrevet og tankevekkende kommentar i ØP hvor han etterlyser “Hvor er visjonene?”. Han skriver innledningsvis: “En kommunes ordfører og dens kommunestyremedlemmer har en særskilt oppgave og et privilegium. De skal se til at kommunens skattepenger blir forvaltet på den optimale måte og samtidig være visjonære(?) og nytenkende. Deres privilegium er at de har en rekke faste møteplasser for drøftelser”.

For byens spesielt interesserte og generelt hele Larviks befolkning foreslår jeg at de går inn på op.no for 19. mai og leser hele innlegget til Bergene Holm.

Hovedgrunnen til at jeg nok en gang orker å ta pc-en fatt og lar meg engasjere er innlegget i ØP 9. mai hvor en stor reportasje om boligutviklingsplaner i Brannvaktsgate. Den åpne passasjen fra byens torg og fram mot Brannvaktsgate og Larviks perle “Bøkkern” skal stenges og utbygges. Den absolutte siste mulighet til å skape et intimt og sentrumsnært område hvor byens unge og gamle innbyggere kan få sitt eldorado med småbutikker, park og servering – i tillegg til det som allerede er der. Skal dette arealet bygges ut som planlagt vil det for evig og alltid legge denne oase i evig skygge. Slik Prinsegata og Grandpassasjen fra Storgaten og opp til Prinsegata vil bli. Heia Larvik!

Les hva Larvik og kommunestyret legger til grunn i formingsveilederen for utviklingsprosjekter i sentrum og spesielt området det er snakk om:

“Fra sjøsiden er Bøkkerfjellet et markant landemerke og fremtredende landskapselement i bybildet. Fra bysiden er den med sin sentrumsnære beliggenhet en luftig og åpen park i forlengelsen av sentrum og som med sitt unike utsyn forbinder fjorden og byen visuelt. Til tross for dette, likevel lite brukt som friområde (det eneste igjen, min merknad) og ligger der som en uutnyttet ressurs for byen. For fremtiden vil Bøkkerfjellet i kraft av sin beliggenhet og landskapelige kvaliteter, vil Bøkkerfjellet ha et potensial til å bli en meget attraktiv bypark i tilknytning til sentrum. Utnyttet på en riktig måte kan det derfor være med å styrke sentrums posisjon i byen samtidig som den kan og bør bli et viktig bindeledd mellom øvre og nedre bydel. For å kunne oppnå dette er det viktig og nødvendig å forsterke forbindelsen mellom Torget og Bøkkerfjellet, både med tanke på lesbarhet og fremkommelighet.”

Å tenk, her – i hjerte av Larvik by og sentrum kommer nå noen og eventuelt overkjører og “lurer” unna en mulighet – tenk i Larvik, mens administrasjonen sover sin Tornerosesøvn og kommunepolitikere ikke engang våkner over sin uvitenhet og sine muligheter. Det er jo nettopp i Larvik slike fantastiske opplevelser oppleves. Heia Larvk!

Gjennom de rundt 30 siste årene har administrasjonen og våre lokale politikere klart å omgjøre et levende sentrum til et “folketomt” område. Alt fra motbøren familien Thommassen opplevde fra politikerne når de ønsket å utvikle et bysentralt “Nordbyen”. Butikk etter butikk har måttet avslutte og legge ned og byens sentrum skriker i vekslende styrke med tomme lokaler. I den senere tids utgaver av ØP og op.no skriker titler mot oss vedrørende alle tomme kontor og butikklokaler. Hvor er visjonene? Siden Petter Watne for en del år siden begynte på noe spennende med stor entusiasme og ungdommelig pågangsmot, har den ene lederen etter den andre i Larvik By AS stanget hode i veggen. Veggene til Kvartal 8 og 9 og veggene til kvartal 13 og 14. Kvartaler som er uten siktlinjer og møteplasser. Uten områder miljø for barn og unge og hvor næringsutviklere og butikkeiere skyr område og sentrum som pesten. Ikke en kvadratmeter grønn lunge er det mellom Badeparken og Storgata eller mellom Bøkeskogen og Sykehuset. Dette til tross for at Arbeiderpartiets og Kristelig Folkepartis representanter og andre snakker varmt om miljø og grønn framtid. Slipp Sikatomta fri! Heia Larvik! Lenge leve et dødt, asfaltert og steinbelagt bysentrum! Heia Larvik!

Om det er korrupsjon, udugelighet eller en kombinasjon som belaster Larvik er ikke godt å si. Noe alvorlig galt er det.

Slik går det når andre enn de folkevalgte bestemmer dagsorden og rådmann og ordfører enten sover eller mangler kraft og visjoner. Vi nærmer oss 8 år med en Arbeiderpartiordfører som i beste fall kan bruke det militære uttrykket “På stedet hvil, – hvil” og selv kan og bør erkjenne – tre av!

2019 må nødvendigvis bli et kommunevalg med storrengjøring av folkevalgte og politiske partier. Hvem som skal bekle posisjonsrollen og hvem som skal være i opposisjon bør bli spesielt spennende.

Om det blir Bedre Larvik eller om et kraftfullt Høyre som skal innta førersetet og ordførerrollen gjenstår å se. Hvem klarer å skape et troverdig og fremtidsrettet program for folk flest og som er til å stole på. Et program som forteller innbyggerne hvem som bestemmer utviklingen av Larvik by, sentrum og resten av kommunen. 

Bedre Larvik har Erik Sørensen og Høyre har en utmerket kandidat i Marie Offenberg. Hun er en modig, klar, troverdig og en fremtidsrettet kvinne – det er på tide med en helt ny kurs.

Hva som belaster Larvik og henger over oss er ikke godt å si. Noe alvorlig galt er det. La oss i hvert fall håpe at spøkelse som korrupsjon ikke dukker opp i Larvik kommune.

 

Thore Brastein

Tidligere leder av Larvik Bys Vel

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : [email protected] hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *

 

Er det mulig at Byggesak i Larvik kommune forskjellsbehandler “kundene” sine?

Advokatene NORMAN&CO.ANS v/ advokat Julie Høydal Davik har nå påklaget Larvik kommunes avvisning av Flatstrand velforenings klage.

Er det mulig at Byggesak i Larvik kommune forskjellsbehandler “kundene” sine?

Kokkersvold AS sendte 20 desember 2017 på vegne av Larvik Havn inn søknad om å rive og gjennoppføre deler av eksisterende kai på Revet, samt at kaien skal forlenges. Eksisternde kai har en lengde på ca. 263 meter, den delen av kaien som skal rives og gjenoppbygges utgjør 72 meter av dette. Forlengelsen vil bli på 35 meter. Søknaden fra Kokkersvold AS kan du lese på denne linken. 

Larvik kommune behandlet og godkjente saken allerede 12 februar 2018. Saksbehandler (jurist) Magne Sundby i Byggesak godkjente saken på delegasjon fra Planutvalget og la ved disse begrunnelsen i vedtaket:

“Tiltaket er i tråd med gjeldende regulering og det foreligger ikke naboboprotester.
Søker har vurdert tiltaket til tiltaksklasse 3 for prosjektering, og klasse 2 for utførelse, og i tråd med dette er det satt opp uavhengig kontroll.
Det skal opereres i tidligere bearbeidet grunn, og det er derfor ikke stilt krav til marine/historiske undersøkelser.
Kommunen har ingen vesentlige kommentarer til tiltaket som således kan iverksettes.” 
Hele godkjenningen kan du lese på denne linken.

Tor Alfred Lundh som representerer Flatstrand velforening klaget inn saken 15 februar 2018 med disse begrunnelsene:

1. Mangelfull involvering av Miljørettet Helsevern avd. i byggesaken. (ref. veileder forskrift om Miljørettet helsevern)
2. T-1442 Punkt 3.5.2 Utvidelse og/eller endringer av eksisterende virksomhet, vi mener dette gjelder byggesaken.
3. Vi har tidligere etterspurt Larvik kommune om å bli involvert i saker vedrørende støy utfordringer på Revet/ Sika tomta.
Vi har ikke fått info om denne byggesaken før den var vedtatt.

Klagen fra Flatstrand velforening ble behandlet av saksbehandler (jurist) Magne Sundby i Byggesak 7 mai 2018 og klagen ble avslått med denne begrunnelse:

Klagen gjelder bekymring for økt støybelastning som følge av tiltaket.
I vedtaket ble det gitt tillatelse til utskifting av en eksisterende kaifront, samt utvidelse av lengden med 35 meter.
Tiltaket er i tråd med gjeldende reguleringsplan for Larvik havn, Revet, godkjent av kommunestyret 16.06.06. Iht. planens §§ 2,3, g) og 2,4 er det fastsatt rammer for intensitet og tidsrammer for støyende virksomhet innenfor området.
En utvidelse av kaifronten innebærer ingen tillatelse til å gå ut over allerede fastsatte rammer for støyende virksomhet. Klagens begrunnelse omhandler derfor forhold som tidligere er bindende avgjort ved reguleringsplanen, og som ikke har, eller skulle vært gjenstand for behandling i det påklagede vedtaket.
Hele avslaget kan du lese på denne linken. 

Advokatene NORMAN&CO.ANS v/ advokat Julie Høydal Davik har 24 mai 2018  påklaget Larvik kommunes avvisning av Flatstrand velforenings klage.

Du kan lese hele klagen fra advokat Julie Høydal Davik på denne linken. 

29 mai 2018 skal Kontrollutvalget i Larvik kommune godkjenne Telemark kommunerevisjons prosjektplan for ny gransking av Larvik Havn.
Derfor er også klagen fra advokaten sendt over til leder Gjert Gjertsen som også bør ta med dette i prosjektplanen. 

Dere kan lese hele saken på denne linken på side 26 “PROSJEKTPLAN FOR FORVALTNINGSREVISJONSPROSJEKTET “LARVIK HAVN KF”

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : [email protected] hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *

 

Har Larvik Havn opptrådt i samsvar med fullmakter og føringer som kommunestyret har gitt?

29 mai skal Kontrollutvalget i Larvik kommune godkjenne Telemark kommunerevisjons prosjektplan for ny gransking.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Har Larvik Havn opptrådt i samsvar med fullmakter og føringer som kommunestyret har gitt?​

Kontrollutvalget vedtok i sak 31/18 at det skal gjennomføres ny forvaltningsrevisjon om Larvik Havn KF.

Kommunale foretak har eget styre og egen daglig leder. Foretaket er en del av kommunen og kommunestyret er foretakets øverste organ. Rådmannen har ikke instruksjonsrett over foretaket. Organisasjonsformen kan være krevende bl.a. når det gjelder fullmakter og informasjon mellom foretaket, rådmannen og kommunestyret.

Kontrollutvalget har fått henvendelser fra innbyggere og politikere om Larvik havn.

Henvendelsene gjelder: 

  • –  Bygging av containerterminal på Sika-tomta 
  • –  Manglende støymåling 
  • –  Utlysning og inngåelse av 15-årig kontrakt om drift av containerterminal med en anslått verdi på 300 mill.kr. 

Det er stilt spørsmål om foretaket har forholdt seg til kommunestyrets vedtak, kommunens planer og egne vedtekter i disse sakene. 

Dere kan lese hele saken på denne linken på side 26 PROSJEKTPLAN FOR FORVALTNINGSREVISJONSPROSJEKTET “LARVIK HAVN KF”

Bøkebloggen savner en viktig ting i den nye granskingen av Larvik Havn. Som kjent ble Larvik Havn gransket av Telemark Kommunerevisjon i 2013.

Bør ikke resultatet av denne rapporten gjennomgås på nytt ? Hvilke tiltak ble iverksatt ? Dere kan lese hele rapporten fra 2013 på denne linken. 

 

Les også en tidligere sak på Bøkebloggen “Larvik Havn ble allerede gransket i 2013.” på denne linken. 

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : [email protected] hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *

Full gransking av Larvik Havn

29 mai skal Kontrollutvalget i Larvik kommune godkjenne Telemark kommunerevisjons prosjektplan for ny gransking.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Full gransking av Larvik Havn

Kontrollutvalget vedtok i sak 31/18 at det skal gjennomføres ny forvaltningsrevisjon om Larvik Havn KF.

Kommunale foretak har eget styre og egen daglig leder. Foretaket er en del av kommunen og kommunestyret er foretakets øverste organ. Rådmannen har ikke instruksjonsrett over foretaket. Organisasjonsformen kan være krevende bl.a. når det gjelder fullmakter og informasjon mellom foretaket, rådmannen og kommunestyret.

Kontrollutvalget har fått henvendelser fra innbyggere og politikere om Larvik havn.

Henvendelsene gjelder: 

  • –  Bygging av containerterminal på Sika-tomta 
  • –  Manglende støymåling 
  • –  Utlysning og inngåelse av 15-årig kontrakt om drift av containerterminal med en anslått verdi på 300 mill.kr. 

Det er stilt spørsmål om foretaket har forholdt seg til kommunestyrets vedtak, kommunens planer og egne vedtekter i disse sakene. 

Dere kan lese hele saken på denne linken på side 26 “PROSJEKTPLAN FOR FORVALTNINGSREVISJONSPROSJEKTET “LARVIK HAVN KF”

Bøkebloggen savner en viktig ting i den nye granskingen av Larvik Havn. Som kjent ble Larvik Havn gransket av Telemark Kommunerevisjon i 2013.

Bør ikke resultatet av denne rapporten gjennomgås på nytt ? Hvilke tiltak ble iverksatt ? Dere kan lese hele rapporten fra 2013 på denne linken. 

 

Les også en tidligere sak på Bøkebloggen “Larvik Havn ble allerede gransket i 2013.” på denne linken. 

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : [email protected] hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *

Larvik kommune er nå en av de fattigste kommunene i Norge.

Hvordan kan de rødgrønne allikevel bevilge 60 millioner til Festiviteten i Larvik ?

Larvik kommune er nå en av de fattigste kommunene i Norge. 

 Kommunaldepartementet (KMD) har nå lagt frem en tabell som viser kommunenes korrigerte inntekt, justert for hvor dyrt det vil være å gi et standard tjenestetilbud i kommunen. Dermed er reiseavstander og ulik alderssammensetning tatt hensyn til.

Her havner Larvik kommune som nummer tre fra bunnen over de fattigste kommunene i landet. Les hele saken på Kommunal Rapport på denne linken.

Larvik kommune skal de neste 4 årene øke gjelda med over en halv million (500.000,-) kroner hver eneste dag! Samlet gjeld vil da være 4,4 mrd. kroner. 

Hvordan kan de rødgrønne allikevel bevilge 60 millioner til Festiviteten i Larvik ?

Er det på tide at vår kommune nå endrer kurs og kultur og ta på langt større alvor mulig renteoppgang og kommunens økonomiske utfordringer ?

Vi kan ikke låne og låne helt til vi står i fare for å drukne i gjeld og renter og Robek (offentlig administrasjon) kan bli det neste.

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : [email protected] hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *

Nå er det endelig sprut i fontene på Larvik torg.

Ordfører Rune Høiseth, prosjektleder Dler Jaf og Sune Hansen i Larvik kommune åpnet i ettermiddag vannfontenen. 

Nå er det endelig sprut i fontene på Larvik torg. 

Det er tre år siden fontenen på Larvik torg sist var i drift. Larvik kommune har selv styrt prosjektet og kostnadene har passert 2 millioner. 21 leverandører har vært leid inn for å få vann i fontenen til 17 mai. 

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : [email protected] hvis dere har noe på hjertet.

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *

Vakre Kjerringvik

Kjerringvik er en fantastisk plass alle årstider. Stille og rolig høst, vinter og vår, men masse turister om sommeren. 
Bildene i dette innlegget er tatt sen ettermiddag 10 mars 2016. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Kjerringvik er også blitt kjent ved at Kjerringvikfestivalen arrangeres hver sommer den siste helgen i juli. Festivalen hadde 20 års jubileum i 2015. Det store høydepunktet hvert år er når deLillos med band entrer podiet. Link til deLillos hjemmeside. 
Som kjent så har familien til Lars Lillo Stenberg i deLillos landsted i Kjerringvik og de har fått et spesielt forhold til stedet. 

 

Vestfoldguiden har også laget en fantastisk fin omtale av Kjerringvik og områdene rundt. Her er det fantastiske bilder hvor en kan drømme om sommer og sol. 
Den flotte omtalen finner dere på denne linken til Vestfoldguiden.

 

Les også Bøkebloggens tidligere innlegg fra en annen perle i Larvik. Linken inneholder også kommunens kart med turstier.

 

Kontakt oss gjerne på mail adresse : [email protected] hvis dere har tips om andre flotte plasser. 

 

* Følg Bøkebloggen på Facebook *